Meubelpoten komen in vele soorten en maten. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze met enige regelmaat verplaatst worden, en bij het verschuiven schade kunnen aanbrengen aan je vloer. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Voor een duurzame oplossing is het handig om viltglijders aan te brengen die perfect op je poot blijven zitten. En… er is nogal wat te kiezen als het om viltglijders, stoelpootdoppen en plakvilt gaat!
Hoe kom je erachter wat de beste viltglijders voor jou zijn? Wij stelden deze stap-voor-stap vragenlijst voor je op, waarmee je erachter komt welke viltglijders je het beste kunt bestellen.
1) Met welke soort vloer werk je?
Harde vloeren zoals parket, laminaat en pvc zijn tegenwoordig veruit het populairst. Makkelijk schoon te houden, en ze hebben een lange levensduur. Heb je een harde vloer, dan is het logisch dat je meubelpoten wilt afdekken om te voorkomen dat ze krassen achterlaten in je vloer. Maar ook tapijt kun je lelijk beschadigen met een schuivende stoel- of tafelpoot! Bij Limmie’s hebben we daarom viltglijders voor harde én voor zachte vloeren.
2) Waar is je poot van gemaakt?
Het materiaal waar je meubelpoot van gemaakt is, bepaalt in grote mate hoe de beste viltglijders eruitzien in jouw specifieke situatie. Dit bepaalt namelijk hoe je ze het beste kunt verankeren! Waar een viltglijder met nagel bij sommige materialen perfect blijft zitten, is een viltglijder met schroef bij andere materialen weer een betere oplossing.
Houten poten
Heb je een stoel- of tafelpoot van hout? Dan kun je jouw viltglijder het beste vastmaken door hem vast te spijkeren of te schroeven in het hout. Kies hiervoor een viltglijder met nagel of een viltglijder met schroef: zo weet je zeker dat je vilt ook goed aan de poot vastgemaakt wordt. En dat hij niet meer loskomt!
Metalen poten
Aan een metalen stoel- of tafelpoot kun je minder makkelijk een viltglijder bevestigen dan aan een houten poot. Hoewel… Als je slim omgaat met de mogelijkheden die je poot je biedt en de afmetingen goed in de gaten hebt, kun je zeker ook voor een solide constructie zorgen. Maar dat ligt eraan of je poot hol of massief is! Op deze vraag gaan we verder in het artikel in.
3) Welke vorm heeft je poot?
Met het materiaal van je poot alleen ben je er nog niet. Wat de beste viltglijders voor jou zijn, ligt ook aan de vorm van je poot: op een ronde poot gebruik je geen vierkante viltglijders en andersom. Zorg ervoor dat de viltglijder aansluit bij de vorm en de diameter van je meubelpoot: zo kies je voor de beste pasvorm en bescherm je je vloer bijna onzichtbaar.
4) Is je poot massief of hol?
We zeiden het al: in sommige gevallen moet je slim gebruik maken van de mogelijkheden die je hebt, als je de beste viltglijders wil kiezen voor jouw meubel. Met name in metalen poten kan de eventuele holle ruimte in de poot goed van pas komen bij de verankering van je viltglijder! Voor massieve en voor holle poten zien de beste viltglijders er dus weer heel anders uit.
Massieve poot
Heeft je poot geen holle binnenkant, dan heb je 3 opties: vastnagelen, vastplakken of vastklemmen. Omdat vastnagelen niet bij elk materiaal werkt en vastplakken niet altijd het beste resultaat biedt, kun je het beste de diameter van je stoelpoot goed opmeten en kiezen voor omdoppen, die zichzelf vastklemmen om je meubelpoot heen.
OmdoppenHolle poot
Heeft je stoel- of tafelpoot een holle binnenkant, dan kun je bij het bevestigen van je viltglijders slim gebruik maken van die holle ruimte. Sommige poten hebben een ingebouwde schroefdraad, waardoor je viltglijders er makkelijk in kunt draaien. En is dat niet zo? Dan kun je de viltglijder vastklemmen door hem in de poot te drukken. Bij beide opties is het wel van het allergrootste belang dat je de afmetingen zeer nauwkeurig opmeet!
5) In welke hoek staat je poot op de grond?
Meestal staat een poot haaks op de grond, en heb je het meest aan een viltglijder die dus ook recht op de poot wordt aangebracht. Maar er zijn uitzonderingen! Soms staan de poten in een bepaalde hoek op de grond, en is het dus ook handig om daar rekening mee te houden in de keuze voor de beste viltglijders.
En wat dacht je van viltglijders voor een buis- of sledeframe, waarbij een groot deel van de poot in aanraking is met de vloer? Beide soorten poten vereisen een speciaal soort viltglijders voor een optimaal resultaat.
6) Wordt je meubelpoot vaak verplaatst?
Wil je een meubelpoot afdekken die dagelijks meermalen verschoven wordt op een harde vloer (bijvoorbeeld de poten van je werkstoel), dan is het goed om er rekening mee te houden dat een viltglijder niet het eeuwige leven heeft. Je vilt raakt na zoveel keren schuiven simpelweg versleten. Is je vilt op, dan kun je natuurlijk de hele viltglijder vervangen, maar dat kan ook extra schade aan je poot toebrengen. En dat is niet nodig!
Beter bescherm je meubelpoten die je frequent verplaatst met viltglijders met vervangbaar vilt! Hiervoor koop je eenvoudig nieuwe viltjes, die je makkelijk vastklikt aan de houder.
Viltglijder met vervangbaar viltNog niet zeker? Vraag ons gerust om advies
Heb je te maken met een bijzonder model meubelpoot en twijfel je na het lezen van deze blog nog altijd welke varianten de beste viltglijders voor jou zijn? Vraag onze specialisten dan eens om advies. Dankzij onze ruime ervaring met vloeren en meubelpoten weten we precies wat het beste voor jou werkt!
Stuur ons een mailtje met een foto van jouw poot, of bespreek je opties telefonisch met ons. We helpen je graag!
Altijd de beste viltglijders bij Limmie’s Vloerenservice
Bestel je bij Limmie’s Vloerenservice, dan kies je altijd voor de beste viltglijders van Nederland. Door ons uitgebreide aanbod vind je altijd de juiste optie voor jou! We hanteren daarnaast ook nog eens opvallend lage prijzen en bieden al onze viltglijders aan in een overzichtelijke webshop: zo kun je ze bestellen vanuit je luie stoel, en er al binnen enkele dagen mee aan de slag!
Groot aanbod viltglijders voor alle toepassingen
Altijd bijzonder scherp geprijsd
Makkelijk online te bestellen
Binnen enkele dagen bij je thuis